Guggenheim Bilbao için dünya çapında adaylık
İspanya’daki Guggenheim Bilbao Müzesi, dünyanın yakın dönemde inşa edilen en etkileyici yapılarını belirlemek amacıyla düzenlenen “Dünyanın 7 Çağdaş Harikası” seçimine aday gösterildi. Sonuçlar 7 Temmuz 2027’de açıklanacak.
İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim Müzesi, “Dünyanın 7 Çağdaş Harikası” arasına girmek için yarışacak. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi tarafından başlatılan seçimde, 19. yüzyıldan günümüze kadar inşa edilen yapılar değerlendirilecek.
Bulunduğu kenti değiştiren yapılar seçilecek
Seçimde yalnızca mimarisiyle öne çıkan yapılar değil, bulunduğu bölgeye ziyaretçi kazandıran, çevresinin gelişmesine katkı sağlayan ve sorumlu turizmi destekleyen merkezler de dikkate alınacak.
Guggenheim Bilbao Müzesi de kentin turizm kimliğini değiştiren yapılardan biri olarak adaylar arasına girdi.
İlk liste ocak ayında açıklanacak
Aday gösterme süreci 7 Temmuz’da başladı ve yıl sonuna kadar devam edecek. Kullanıcılar bu süre içinde farklı yapı, anıt ve kültür merkezlerini seçime önerebilecek.
İlk aşamada belirlenen 70 aday, 7 Ocak 2027’de açıklanacak. Halk oylamasının ardından liste önce 30 yapıya indirilecek, dünyanın 7 çağdaş harikası ise 7 Temmuz 2027’de ilan edilecek.
Guggenheim, Eyfel Kulesi ile birlikte tanıtıldı
Guggenheim Bilbao, seçimin tanıtımında öne çıkarılan üç yapıdan biri oldu. Müze; Paris’teki Eyfel Kulesi ve Giza’daki Büyük Mısır Müzesi ile birlikte mimari ve kültürün bir kentin turizmini nasıl değiştirebileceğini gösteren örnekler arasında sunuldu.



