Endülüs’te uyuşturucu şiddeti büyüyor: OCON-Sur yeniden göreve çağrıldı
İspanya’nın Endülüs bölgesinde uyuşturucu kaçakçılığı yapan grupların faaliyetlerinin ve şiddet olaylarının artması üzerine bölge yönetiminden Madrid’e dikkat çeken bir çağrı geldi. Endülüs Özerk Hükümeti Başkanı Juanma Moreno, dört yıl önce dağıtılan özel narkotik birimi OCON-Sur’un yeniden kurulmasını istedi.
Endülüs kıyılarında uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı silahlı olayların artması, güvenlik önlemlerini yeniden tartışmaya açtı. Bölge Başkanı Juanma Moreno, Başbakan Pedro Sánchez’e gönderdiği mektupta suç örgütlerinin artık belirli bölgelerle sınırlı kalmadığını, kıyı şeridinin tamamında ve iç kesimlerde faaliyet gösterdiğini belirtti. Moreno, mevcut güvenlik kapasitesinin bu yapılanmaları durdurmakta yetersiz kaldığını savunarak Guardia Civil bünyesindeki OCON-Sur biriminin tekrar faaliyete geçirilmesini talep etti.
“Endülüs uyuşturucu çetelerinin operasyon üssüne dönüştü”
Moreno, mektubunda Endülüs’ün farklı uyuşturucu şebekeleri ve suç örgütleri açısından bir “operasyon üssü” haline gelmesinden endişe duyduğunu belirtti.
Uyuşturucu teknelerinin gündüz saatlerinde dahi faaliyet göstermesinin sıradanlaşmasına dikkat çeken Moreno, Guadalquivir Nehri’nin de bu teknelerin kullandığı bölgelerden biri olduğunu söyledi.
Kaçakçıların giderek daha saldırgan hale geldiğini savunan Moreno, uyuşturucuyla mücadelenin artık bölge için en ciddi güvenlik başlıklarından biri olduğunu ifade etti.
Son cinayetleri örnek gösterdi
Moreno, son günlerde yaşanan silahlı saldırıları da Pedro Sánchez’e gönderdiği mektuba taşıdı.
Utrera’da bir kişinin silahlı saldırıda öldürüldüğünü, ertesi gün ise Isla Cristina’da sekiz aylık hamile bir kadın, 62 yaşındaki başka bir kadın ve bir çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Endülüs Başkanı ayrıca son iki yılda Barbate ve Huelva’da görev sırasında hayatını kaybeden dört Guardia Civil personeline de dikkat çekerek uyuşturucu şebekeleriyle mücadelenin ağır bir bedel doğurduğunu vurguladı.
Dört yıl önce dağıtılmıştı
Moreno’nun yeniden kurulmasını istediği OCON-Sur, Guardia Civil bünyesinde Endülüs’te uyuşturucu kaçakçılığına karşı özel olarak görev yapan bir birimdi.
Yaklaşık dört yıl önce dağıtılan ekibin faaliyet gösterdiği dönemde uyuşturucu mafyalarının hareket alanını sınırlamada etkili olduğunu savunan Moreno, yaşanan yeni şiddet dalgasına karşı merkezi hükümetten daha güçlü bir güvenlik hamlesi beklediklerini belirtti.



